"Digiosallisuuden toteutuminen on kaikkien asia" - vierailimme Mimmit koodaa -webinaarissa

17.2.2022

”Älypuhelin ei ole luksustuote. Älypuhelin mahdollistaa monen asian hoitamisen viihteen käytöstä bussilippujen hankintaan ja viranomaislomakkeiden täyttämiseen. Yksi asunnoton asiakkaani totesi, että läppäriä on hankala käyttää julkisen vessan lattialla.” Sininauhaliiton digiosallisuustyön Piia Niilola oli puhumassa digiosallisuudesta Mimmit koodaa -webinaarissa 11.2.2022.

Yhteiskunta on digitalisoitunut vauhdilla. Palvelut on rakennettu sähköisille alustoille ja asiointi edellyttää ihmiseltä taitoa, laitteita ̶ ja usein myös tukea. Mutta mitä, jos laitteet puuttuvat, taidot ontuvat ja tukeakaan ei saada? Yksi tärkeimmistä digiosallisuustyön tavoitteista on saada ohjelmistosuunnittelijat, ohjelmistoalalla työskentelevät, digitaalisia palveluita suunnittelevat ja ostavat ihmiset sekä päättäjät ymmärtämään ja ratkaisemaan niitä haasteita, joita digiaika mukanaan tuo. Yhteiseen ratkaisuun tarvitsemme yhteistä ymmärrystä ja tahtoa – juuri sinulla on mahdollisuus luoda muutosta!

Alanvaihtajat ja diversiteetti ovat rikkaus ohjelmistokentälle. Koodaamisen lisäksi osaajia ja asiantuntijoita tarvitaan laajasti, eikä digin äärellä tehtävä työ ole pelkkää koodin naputtamista koneeseen. Digitalisaatiokysymysten äärellä täytyy puhua myös haavoittuvaisimmassa asemassa olevista ihmisistä, kuten vähävaraisista ja asunnottomuutta kokeneista. Meidän tulee rakentaa ratkaisuja siihen, että ihan jokainen voisi olla digiosallinen tämän päivän yhteiskunnassa. Siksi ohjelmistojen äärellä tulee myös puhua niiden käyttäjistä!

Katso webinaari alla olevasta tallenteesta ja tutustu tarkemmin Mimmit koodaa -toimintaan tästä linkistä!

Luitko jo nämä?

Mies näppäilee puhelinta, kasvoja ei näy
20.1.2022

Unelmien digiyhteiskunnassa asiat hoituvat, mutta kukaan ei katoa digisyövereihin - terveisiä "Tutkittua tietoa digitaalisen yhteiskunnan reunoilta" -webinaarista

Mikä vaikuttaa digiosallisuuden puutteeseen? Entä millaista on hyvä digituki? Minkälainen olisi...
Kuvakaappaus tilaisuudesta, Teams- ikkuna. Kasvoina mukana Minna Piirainen sekä Katri Koskinen. Kuvassa dia, jossa teksti Selkeä ja saavutettava kieli - esimerkkejä kelasta.
13.1.2022

Selkeä kieli, selkeä asiointi!

13.1.2022 Digi- ja väestötietovirasto järjesti yhdessä Kelan kanssa digituen verkostotapahtuman....